Robert Lauer gaf lezing over Durable Datacenters in de Industrieele Groote Club
Samen met Stijn Grove, Managing Director van Dutch Data Center Association gingen zij in op digitalisering, datacenters en duurzaamheid

Robert Lauer - initiatiefnemer van het Durable Data Centers (DDC) en het Flevum initiatief - sprak over hoe datacenters duurzamer kunnen worden tijdens de "Klimaatweek" van de Koninklijke IGC (Industrieele Groote Club)


Amsterdam, 21 juni 2022 - Op de langste dag van het jaar sprak Robert Lauer, oprichter van LauerLogic en initiatiefnemer van het project Flevum en Durable Datacenters op de IGC. Na de inleiding en schets van de avond door Theo Loth, voorzitter van de ICT-tafel, luisterde het publiek naar de eerste spreker van de avond, Stijn Grove. Als directeur van de branchevereniging DDA (Dutch Datacenter Association) heeft hij veel inzicht gegeven in de duurzaamheidsinspanningen en resultaten van de honderden datacenters die hij vertegenwoordigt.

Aanleiding 

In de "Klimaatweek" van de Koninklijke IGC (Industrieele Groote Club) ging de ICT Tafel op de valreep van lente naar zomer aan de slag met het thema Digitalisering, Datacenters en Duurzaamheid. De hele wereld is in digitale transformatie.

De groei van digitale informatie is exponentieel. De datacenters zijn de spin in het web. Digitalisering helpt om klimaatdoelstellingen te bereiken. Maar datacenters zijn zelf ook grootverbruikers van energie.

Wat doet de sector zelf aan duurzaamheid? En waarom zijn er hier zoveel? Kan dat niet wat minder? 

Digitalisering helpt om klimaatdoelstellingen te bereiken. We hoeven minder te reizen dankzij thuiswerken en videoconferencing. Er is veel minder drukwerk nodig. Data gedreven bedrijfsprocessen zijn efficiënter waardoor er minder verspilling is.

Maar de digitale wereld is zelf ook grootgebruiker van energie en doet aan CO2-uitstoot. Nederland kent een grote datacenter-dichtheid. En de vraag naar datacenters zal blijven groeien. Wat betekent dit voor het energieverbruik en de CO2-uitstoot? En wat doet de datacenter-sector zelf aan duurzaamheid?

Het belang van Nederland

Stijn Grove, directeur van branchevereniging DDA (Dutch Datacenter Association) heeft uitgelegd wat het belang is van het datacenter voor de Nederlandse economie.

Hij liet zien dat de sector fors innoveert en investeert op het gebied van duurzaamheid. Bovendien relativeert hij de percentages energie die wordt verbruikt. 

Flevum Project

Robert Lauer, Managing Director van LauerLogic en Founder van LogicQ, vertelt hoe hij kwam tot het Flevum project en het initiatief nam van Durabel Datacenters.

In zijn logica moet men stoppen met luchtkoeling en deze snel ombouwen naar vloeistofkoeling. Daarmee wordt minder energie verspild met koeling en het afblazen van verwarmde lucht.

Binnen het Flevum-project staan meerdere Mid-size Mesh Datacenters, langs het trace van het nieuw aan te leggen IJmond warmtenet. Zij zijn een ondersteunde warmtebron en leveren standaard al rond de 70 graden warmte. Daarmee wordt meer dan de helft in ruimte bespaard en energie. Ook huurders (tenants) kunnen meer dan 70% energie rendement eisen. Dat kan niet met lucht, maar wel met vloeistofkoeling. 

Robert gaat vervolgens door - en verteld het publiek dat  lanceerde een baanbrekend concept voor duurzame datacenters en algehele vergroening in de IJmond, onder meer rondom het terrein van Tata Steel.

Locatie, locatie, locatie... dat geldt in de huizenmarkt maar evenzo voor datacenters. Flevum zette deze geslaagde avond de mogelijkheden op een rij voor duurzame datacenters in een groene zone rondom de bestaande zware industrie, die al bezig is zich te transformeren in 'schone' industrie. Een parkachtige omgeving zal dan ruimte bieden voor nieuwe economische activiteiten, gerelateerd aan datacenters en ICT.

Bovendien zouden de inwoners van de IJmond in deze plannen meer profiteren van goedkope restwarmte, als compensatie voor de nadelen die zij hebben ondervonden van het wonen bij zware industrie.

  

Durable Datacenters levert veel meer op...


Al jaren wordt er gevraagd om meer beleid ten aanzien van datacenters van de overheid, want groene stroom verstoken voor de buitenlucht is geen optie. Zeker niet na de uitzending van 11 okt. 2020 waarin Arjan Lubach in zijn Avondshow aandacht besteed aan de Hyperscale datacenters in de kop van Noord Holland. En op 21 maart 2022 bleek zijn uitzending ook de stemming over bouw van het datacentrum van Meta flink liet kantelen. 

Het team van Durable Datacenter hoopt ook op een goed gesprek met Arjan - meerdere zijn al jaren lid van de VPRO. Maar de echte verandering zal moeten komen van de grote tenants en de locale industrieën, overheid en bewoners om te komen tot een voor alle partijen betere symbiose met regionale datacenters. Dat start met een behoorlijke industrie planning door het ministerie en de regelgevende instanties. 

"Wet van de remmende voorsprong"

Historisch zijn datacenters verschenen rond AMS-IX in de Amsterdam regio. Daarna steeds verder het land in - ook op plaatsen waar al te weinig stroom beschikbaar was via de toch al overbelaste hoogspanningsleidingen. Binnen het Flevum project hebben we de vraag omgedraaid en ons afgevraagd hoe dit beter kan. 

Odoo • Tekst en afbeelding
Datacenters via hoogspanningsmasten gevoed.

Datacenters als deel van de oplossing...

Het Flevum project stelt Durable Datacenters tussen de elektriciteitscentrale en de transformatoren die de hoogspanningsleidingen voeden. Daarmee wordt deze last voor de hoogspanningsleidingen minder. Bovendien kunnen Durabel Datacenters stabilisatoren worden van de stroomvoorzieningen door een aantal innovaties.    

Odoo • Tekst en afbeelding
Datacenters voeden nabij centrales

P.s. Arjan je kan me hier bereiken Linkedin - Groeten van Robert Lauer

 •  Ga hier naar de blog op de Nieuwspagina van Durable Datacenters! 

 
 
Odoo + afbeelding en tekst

ITchannelPRO is hét kennisplatform voor de circa 10.000 Telecom en IT-business partners en geldt als de primaire informatiebron in het IT-kanaal in Nederland.

In de pers... 

ITchannelPro heeft ook aandacht gegeven aan de lezing over Durable   Datacenters en de oplossingen rond Energie, Ruimte & Duurzaamheid. 

Meer weten?
Kom maar door en stel je vraag...

        Robert Lauer gaf lezing over Durable Datacenters in de Industrieele Groote Club
        LogicQ HQ, Pauline van Alderwerelt van Rosenburgh
        22 juni, 2022
        Deel deze post

        Latest posts

        Archief
        Pauline publiceert over inclusiviteit
        Artikel reeks #VrouwenindeIT worden enthousiast ontvangen